Eficiència energètica

Eficiència energètica d’edificis, com pots millorar-la

12 · 07 · 23

Segur que has sentit a parlar molt de l’eficiència energètica últimament. Sens dubte, en un món que busca activament maneres de reduir l’ús de recursos naturals, l’eficiència energètica és essencial per al planeta i per a la butxaca. Però, què significa realment aquest terme? I com pots millorar l’eficiència energètica del teu edifici i que la teva comunitat de propietaris estalviï i sigui més sostenible? Aquí t’explicarem tot això i et donarem 8 consells pràctics per fer més eficient el teu edifici.

Índex de continguts

1-Què és l’eficiència energètica?

2-Per què és important l’eficiència energètica?

3-Com millorar l’eficiència energètica de la teva comunitat de veïns.
Els 8 punts clau:

  1. Aïllament tèrmic
  2. Individualització del consum
  3. Calefacció i aigua calenta
  4. Renovables, ajuts europeus
  5. Il·luminació eficient
  6. Ascensors
  7. Certificat energètic comunitari
  8. Conscienciació sobre eficiència energètica

Eficiència energètica edificis

1. Què és l’eficiència energètica?

L’eficiència energètica és l’ús de la tecnologia i dels processos per reduir la quantitat d’energia necessària per realitzar una acció específica. No es tracta de renunciar a les comoditats de la vida moderna, sinó de fer les coses d’una manera més intel·ligent i eficient.

2. Per què és important l’eficiència energètica?

L’eficiència energètica és vital per a un món més sostenible. En reduir la quantitat d’energia que utilitzem, estem reduint la nostra dependència dels recursos naturals i, a la vegada, estem reduint la nostra empremta de carboni. També pot tenir un impacte significatiu en els costos energètics, el que suposa un gran benefici per a la teva comunitat de veïns.

3. Com millorar l’eficiència energètica de la teva comunitat de veïns

Hi ha moltes maneres en què pots millorar l’eficiència energètica del teu edifici i zones comuns.

Aquí trobaràs els que, per a nosaltres, són els 8 punts clau per fer el teu edifici més eficient:

1.Aïllament Tèrmic

Els sistemes de calefacció o climatització eficients són menys efectius si hi ha un mal aïllament de l’estructura de l’edifici. Això passa perquè el confort es perd a través de parets, finestres i portes. Sabies que si es millora l’aïllament tèrmic de l’edifici, es pot reduir la necessitat de calefacció en un 40% a l’hivern i evitar completament la necessitat d’aire condicionat a l’estiu? Un aïllament adequat pot reduir significativament la quantitat d’energia necessària per escalfar o refredar el teu edifici! És un punt del tot clau i que compensarà la inversió necessària.

Repartidor en un radiador per millorar l'eficiència energètica

2.Individualització del Consum

Sabies que el Reial Decret 736/2020 , que transposa la Directiva 2012/27/UE sobre eficiència energètica, obliga els edificis residencials a instal·lar comptadors individuals per mesurar el consum de calefacció, refrigeració i aigua calenta a cada habitatge per evitar el malbaratament d’energia?
La individualització del consum és un altre punt clau, ja que així cada propietari paga pel que consumeix i, en conseqüència, es gestiona millor la demanda energètica.
Amb la nova normativa sobre calefacció comunitària, totes les llars amb calefacció central han de disposar d’un comptador individual. Aquest instrument electrònic permet controlar la despesa individual en la teva llar millorant l’estalvi energètic del teu habitatge i, és clar, conscienciar sobre el consum.
Què s’ha de fer per individualitzar el consum? Cal instal·lar repartidors de costos de calefacció, que són petits dispositius electrònics de mesurament individual que es col·loquen en els radiadors de cada llar. L’èxit d’aquests dispositius es deu a la seva exactitud en el mesurament de l’eficiència energètica i el baix cost en la inversió.

Amb la individualització del consum, el propietari és més conscient de la despesa energètica i, per això, és capaç de fer un ús més racional de la calefacció. En instal·lacions de calefacció centralitzades es pot aconseguir un estalvi entre un 20% i un 30% a la despesa energètica.

3.Calefacció i Aigua Calenta Sanitària

Aquesta despesa suposa més del 60% del consum total a causa, normalment, de l’obsolescència de les instal·lacions existents i el malbaratament d’energia per la manca de control i regulació de la temperatura.

Per solucionar aquesta despesa excessiva es poden instal·lar sistemes renovables com l’energia solar tèrmica.

Eficiencia energètica edificis

4.Sistemes d’energia renovable

És un punt clau considerar la instal·lació de panells solars o d’altres sistemes d’energia renovable per reduir la dependència de la xarxa elèctrica. Ara la teva comunitat de propietaris pot accedir a ajuts europeus Next Generation per a la millora de l’eficiència energètica dels habitatges i les comunitats de veïns. El teu administrador de finques t’informarà sobre com accedir a aquests ajuts.

5. Il·luminació Eficient

Aconseguir un sistema d’il·luminació més eficient implica instal·lar sistemes de detecció de persones i temporitzadors, o programar l’encesa de llums per zones, evitant encendre tots els llums comunitaris alhora. Després d’aplicar aquestes mesures és recomanable substituir les lluminàries per altres de més eficients, com poden ser les de tecnologia LED.

Per descomptat, cal no oblidar una cosa tan senzilla com és la neteja de llums, ja que la pols acumulada pot fer que es perdi un 10% de la il·luminació. I, és clar, apagar llums no necessaris.

6.Mesures Eficients per a Ascensor

El consum de llum dins l’ascensor es pot reduir si s’instal·len sistemes de detecció de persones. També es pot integrar l’encesa de la llum quan s’engega l’ascensor.

Sabies que es poden instal·lar mecanismes de maniobra selectiva? D’aquesta manera només s’activa l’ascensor més proper al pis requerit. En cas que la teva comunitat de veïns tingui més d’un ascensor és una mesura interessant.

7.Sol·licita el certificat Energètic Comunitari

Aquest certificat d’eficiència energètica inclou informació sobre les característiques energètiques de l’edifici i recomanacions per millorar-ne l’eficiència energètica.

Es calcula que les comunitats podrien rebaixar en un 25% la factura energètica gràcies a les recomanacions del certificat energètic. L’administrador de finques pot sol·licitar el certificat i buscar les millors propostes per dur a terme les millores.

8.Conscienciació sobre Eficiència Energètica

I l’últim punt clau per a nosaltres és, en el fons, el més important: la conscienciació.
Hi ha una manca de conscienciació a les comunitats sobre els beneficis que genera l’eficiència energètica. Moltes comunitats de propietaris només es preocupen per l’estalvi econòmic. Per tant, deixen de banda el consum eficient, que a la llarga faria el sistema més sostenible. En general, les comunitats de propietaris es plantegen renovar les instal·lacions tèrmiques quan han arribat al final de la vida útil, però cal ser molt conscients que l’estalvi energètic compensa la inversió que cal fer. A més, optar per instal·lacions més eficients millora el confort dels habitatges i, és clar, contribueix a disminuir l’emissió de gasos contaminants.

És important que tots i totes ens conscienciem i fem les nostres llars i els nostres edificis més sostenibles.

Amb aquests 8 consells, estaràs en camí per millorar l’eficiència energètica del teu edifici. No només estaràs contribuint a un món més sostenible, sinó que també podràs estalviar diners en el procés. És un guany-guany per a tothom!

Si la teva comunitat necessita assessorament sobre eficiència energètica, com sol·licitar ajuts o qualsevol altre tema, el millor és consultar amb un Administrador de Finques expert. A Studi Immobiliària i Administracions podem administrar la teva finca, de manera propera, professional i amb totes les garanties que necessitesSabies que som els primers administradors de finques amb el segell de Qualitat QCAF a Mataró? Parlem?

Subscriu-te

al llistat de correus

I seràs el primer en rebre informació sobre noves propietats

Correu electrònic

Descarrega’t la nostre app: La informació de la vostre propietat disponible 24h els 365 dies de l’any.

Propietari patrimonial: Accés a tota la gestió del teu immoble.

President de comunitat: tota la informació relativa a la vostre comunitat.