De Local Comercial a habitatge

Canvi de local comercial a habitatge

16 · 04 · 24

Canvi d’ús: De local comercial a habitatge

Desitges convertir aquell local comercial que ja no et serveix en un habitatge? La teva Comunitat té locals que no aconsegueix llogar i voleu convertir-los en habitatges que us generin més ingressos? A Catalunya, aquest canvi d’ús és cada vegada més freqüent i, generalment, és fàcil de dur a terme. En aquest article, t’expliquem quins passos cal fer i allò que cal tenir en compte.

Índex del Contingut:

  1. Canvi d’ús: De Local Comercial a habitatge
  2. És necessària l’aprovació de la Comunitat de Propietaris per al canvi?
  3. La Importància dels Estatuts de la Comunitat de Veïns
  4. El Procés de Modificació dels Estatuts
  5. Conclusió

 

Local comercial amb bicicleta a la porta

1.Canvi d’ús: De local comercial a habitatge
Tens un local comercial i vols convertir-lo en habitatge? En aquest article descobriràs tot allò que et cal saber per tramitar aquest canvi d’ús cada vegada més freqüent a Catalunya.
El canvi d’ús de local a habitatge requereix complir una sèrie de tràmits legals i administratius perquè sigui possible l’empadronament en aquest immoble i aquest sigui considerat com un domicili amb caràcter general.
Més enllà de la tramitació que cal fer amb l’Ajuntament corresponent, un dels primers passos a donar és resoldre aquest tema amb la comunitat de veïns.


2. És necessària l’aprovació de la Comunitat per al canvi?

És important repassar detalladament els estatuts de la comunitat o les seves normes de funcionament internes. Si en elles no es fa esment exprés al fet que es requereixi consentiment de la junta de propietaris per a canviar d’ús de local a habitatge, no caldrà.
Així ho recull la jurisprudència, però aquesta també fa referència a una sèrie d’excepcions.

Quan és necessari el consentiment de la comunitat de veïns per a fer el canvi d’ús de local a habitatge?

  • Sí que serà necessari el consentiment de la comunitat si l’obra alterarà elements comuns o modificarà les quotes de participació.

En línies generals, l’obra necessària per a convertir un local comercial en un habitatge requereix fer canvis en elements comuns. Per exemple, eliminar els aparadors i aixecar en el seu lloc una paret, o obrir buits per a finestres.

En aquests supòsits el canvi d’ús de local a habitatge requereix l’aprovació de les 3/5 parts dels veïns que assisteixin a la junta, que han de representar, almenys, 3/5 parts de les quotes de participació.

Pot la comunitat incrementar la quota un cop tramitat el canvi d’ús?

Respecte al pagament de les quotes, la regla general és que el fet que un local passi a ser un habitatge no implica que la comunitat tingui dret per això a augmentar la quota mensual del propietari.


3.La Importància dels Estatuts de la Comunitat de Veïns

Els estatuts de la comunitat són com el DNI del teu edifici: regulen els drets i deures dels propietaris i contenen disposicions específiques sobre l’ús de les propietats. Sabies que aquests estatuts poden incloure restriccions sobre els canvis d’ús? Per això, abans de procedir, has de revisar-los acuradament.

I si la comunitat no vol que es puguin convertir locals en habitatges i els estatuts no ho prohibeixen? La conversió de locals comercials en habitatges és un fenomen relativament recent. Davant l’escassetat d’oferta immobiliària en moltes ciutats, cada vegada són més els propietaris de locals comercials que decideixen reconvertir-los en cases.

Com abans això no era habitual, molts estatuts de comunitats no fan referència a aquest tema. Per això, el propietari del local pot fer el canvi sense problema. Ara bé, si els veïns no estan d’acord que això ocorri, el que poden fer és modificar els estatuts, encara que per a això es requereix unanimitat. Així ho recull la jurisprudència, però aquesta també fa referència a una sèrie d’excepcions.

Una vegada modificats els estatuts (si vols saber en profunditat com es modifiquen els estatuts, t’ho expliquem en aquest article) el canvi d’ús ja no podrà fer-se sense consentiment previ de la junta de propietaris, però aquesta modificació no afectarà als qui hagin iniciat els tràmits amb anterioritat. És a dir, no hi haurà retroactivitat.

Amb tot, el cert és que el canvi d’ús de local a habitatge no sol donar massa problemes amb la comunitat de veïns. Si ets el propietari d’un local i desitges dur-lo a terme, cal que t’asseguris que no existeixen restriccions abans de començar la tramitació administrativa.

 

4. El Procés de Modificació dels Estatuts
Si els estatuts de la teva comunitat no contemplen la possibilitat de canviar de local comercial a habitatge, no et preocupis! Aquests es poden modificar, però necessites l’aprovació de 3/5 parts dels propietaris que, al seu torn, representin 3/5 parts de les quotes de participació. Aquesta és una tasca que requereix paciència i una bona comunicació amb els teus veïns.

 

5. Conclusió: La Teva Clau per al Canvi d’Ús Amb Èxit
El canvi de local comercial a habitatge pot ser una gran oportunitat a Catalunya, però requereix seguir els passos adequats i respectar la normativa. Revisar els estatuts de la teva comunitat, dialogar amb els veïns i adaptar-te a les normes urbanístiques són els teus millors aliats en aquesta transformació.

Recorda que aquesta informació és un punt de partida. Per a un assessorament personalitzat, contacta amb un bon administrador de finques, que t’ajudarà en cada pas del camí tant si ets propietari d’un local com si ets una comunitat de veïns. A Studi Immobiliària i Administracions podem assessorar-te i administrar la teva finca, de manera propera, professional i amb totes les garanties que necessites. Sabies que hem estat els primers administradors de finques amb el segell de Qualitat QCAF a Mataró? Parlem?

Marta Castella, administradora de finques d'Studi
La nostra administradora de finques, Marta Castella

 

Subscriu-te

al llistat de correus

I seràs el primer en rebre informació sobre noves propietats

Correu electrònic

Descarrega’t la nostre app: La informació de la vostre propietat disponible 24h els 365 dies de l’any.

Propietari patrimonial: Accés a tota la gestió del teu immoble.

President de comunitat: tota la informació relativa a la vostre comunitat.