Aquesta és la pregunta clau que moltes persones es fan amb l’anunci de la pujada del tipus d’interès del BCE en un 0,5%
Contracto una hipoteca variable o una hipoteca fixa? Em convé renegociar la meva hipoteca amb el banc? En definitiva, què he de fer si tinc una hipoteca variable? Aquestes són preguntes que moltes persones, amb un préstec per al pagament de la seva llar, tenen al cap amb l’anunci del BCE, fet públic el 21 de juliol de 2022, d’apujar el tipus en un 0,5%.
En efecte, la pujada del Banc Central Europeu dels tipus afecta sobretot a dos àmbits: les hipoteques a tipus variable i els préstecs al consum. Amb tot, també cal dir que la mesura afavoreix la rendibilitat de l’estalvi, ja que enforteix l’Euro. Experts en economia de diferents àmbits afirmen també que aquesta pujada és moderada i que té com a objectiu “refredar l’economia” europea, amb un IPC mitjà del 8,6%.
Tinc la hipoteca variable, què faig?
L’Euríbor, la taxa de referència de les hipoteques variables, es mantindrà, segons tota previsió, a l’alça fins a l’ 1’5 % aquest 2022. Aquesta és l’estimació que en fa la Asociación de Usuarios Financieros. Ara mateix l’Euríbor està al voltant de l’ 1,16 % i recordar que aquest índex és el percentatge que s’aplica en la revisió anual de la hipoteca, que es veu reflectida en les quotes mensuals que paga l’usuari.
Segons ASUFIN, les persones amb hipoteca variable amb condicions molt competitives, per exemple, Euríbor + 0,5%, poden mirar amb certa tranquil.litat aquesta evolució dels tipus. No obstant, aconsellen, per aquells amb condicions més agressives, Euribor + 2% o, fins i tot, Euríbor + 3%, renegociar amb el seu banc les condicions. Consideren important conèixer les condicions que ofereixen altres bancs. Des d’aquesta entitat, recorden que si finalment es decideix canviar de banc per accedir a unes millors condicions, opteu per fer una subrogació de la hipoteca .
Hipoteca fixa
Des de la mateixa entitat, ASUFIN, recorden que en general les hipoteques a tipus fix resulten més cares que les hipoteques variables. No obstant així, les de tipus fix, en saber sempre la quota mensual a pagar, aporten una gran tranquil.litat a l’usuari, sobretot en moments com els actuals de certa incertesa.
Amb la decisió de pujar els tipus d’interès mig punt per frenar la inflació, El Banc Central Europeu acaba una etapa de vuit anys de tipus neutres o negatius a l’eurozona.
Articles relacionats: L’Euribor passa a positiu, què fer?