El passat dia 8 d’abril de 2022, el BOE publicava la Sentència del Tribunal Constitucional pel qual quedaven derogats diferents articles de la Llei Catalana de Lloguer de contenció les rendes ( Llei 11/ 2020 de 18 de setembre ). En una primera i anterior sentència, el passat mes de març, el Tribunal Constitucional ja va anul·lar onze articles de la Llei Catalana de Lloguer, inclosa la limitació del preu a les rendes de lloguer en zones tensades, entre les quals constava també el municipi de Mataró. El Tribunal Constitucional va considerar que és competència de l’Estat determinar la limitació dels preus de les rendes de lloguer i la fixació de les bases de les obligacions contractuals. Amb aquesta primera sentència, recordar que el TC estimava per unanimitat el recurs que presentava el Partit Popular per considerar que la llei envaïa competències estatals.
Grans propietaris
Ara, amb aquesta segona sentència, s’anul·len articles que tenen a veure amb els grans propietaris i l’obligatorietat d’oferir lloguer social a famílies vulnerables. La sentència del Tribunal Constitucional dóna resposta al recurs que presentat pel president del Govern i considera anticonstitucionals o nuls els
següents articles i que queden derogats.
- L’article 14 sobre el règim sancionador
- L’article 16.1 que obligava a indicar el preu de l’anterior contracte d en els anuncis de pisos de lloguer
- Els articles 17 i 18 que obligaven els grans propietaris a acreditar documentalment que s’havia ofert un lloguer social o reallotjament a les famílies vulnerables i a comunicar-ho al jutjat abans de denunciar un impagament.
Ley de Vivienda del Govern Central
Aquestes dues sentències del Tribunal Constitucional coincideixen amb el procés de tramitació de la Ley de Vivienda del Govern Central, que entre els seus punts de debat té el d’establir els límits al rendes de lloguer en aquelles zones que es declarin tensades.
Sentència del Tribunal Constitucional 37/2022 del 10 de març, recurs d’Inconstitucionalitat