El Banc Central Europeu ha modificat a tendència de l'euribor per fer front a l'inflació.

L’euríbor passa a positiu, què fer?

02 · 06 · 22

L’euríbor ha esdevingut un gran protagonista de l’actualitat econòmica a casa nostra. La referència del Banc Central Europeu que determina les hipoteques de tipus variable, és a dir, aquelles que es revisen anualment, ha passat, per primera vegada des de l’any 2016, d’índexs negatius a positius, durant el present exercici. A Studi Immobiliària i Administracions busquem respostes a les preguntes que molts i moltes de nosaltres ens fem sobre l’evolució de l’euríbor.

Com ens afecta l’increment de l’euríbor?

Després de més de sis anys en negatiu, el mes de maig l’euríbor torna a repetir un repunt positiu.
Això implica que les hipoteques variables que es referencien amb aquest índex pujaran quan toqui la revisió del préstec.

Per què s’apuja l’euríbor?
Les pujades de l’euríbor són fruit del canvi de política del Banc Central Europeu que ha optat per incrementar els tipus d’interès per fer front a l’escalada inflacionista des de l’inici de la guerra a Ucraïna.
L’euríbor deixa així els índexs negatius que portava des de l’any 2016. Aquesta normalització de la política monetària ha fet que l’euríbor experimenti successives pujades des de principis del 2022. Així doncs, si l’euríbor tancava el desembre de 2021 amb una taxa mensual del -0,502%, el passat mes d’abril va marcar un valor positiu del 0,013%.

A qui afecten les pujades de l’euríbor?
L’euríbor a dotze mesos és el principal indicador al qual estan referenciades les hipoteques variables a Espanya. Així doncs, l’increment de l’euríbor tindrà com a conseqüència l’augment de les quotes que paguen els hipotecats.
Et posem un exemple amb l’índex de maig al 0,285% , en el cas d’una hipoteca, que toqui revisió, de 150.000 euros a 20 anys amb un diferencial d’euríbor +1%. Aquesta hipoteca experimentaria una pujada d’uns 50 euros mensual.

Fins quan continuaran pujant les hipoteques referenciades amb l’euríbor?
Analistes del sector bancari preveuen que les hipoteques a tipus variable continuaran pujant. Tot i que entre analistes les previsions són força diferents. Des de Bankinter s’estima que l’euríbor tanqui el present exercici 2022 en el 0,4% i el desembre de 2023 en el 0,8%. En canvi, experts de CaixaBank opinen que l’índex podria arribar a situar-se en l’1% l’any 2023.


És convenient passar la hipoteca de tipus variable a tipus fix?

Si tens la hipoteca a tipus variable, és interessant que consultis amb la teva entitat financera. Els bancs estan ajustant els seus productes a la nova realitat de l’euríbor i ofereixen ofertes de tipus fix. Amb tot, cada cas és diferent – anys, imports, etc. – i caldrà que estudiïs amb el teu assessor o assessora la millor opció per a tu. També, la web del Banc Central Europeu informació detallada sobre l’evolució i perspectives de l’euríbor que et poden ajudar a fer-te la teva pròpia opinió sobre les mesures que més et convé prendre.

Som Studi Immobiliària i Administracions, els teus assessors immobiliaris a Mataró experts en compravenda de propietats, lloguer de pisos, administració de comunitats, assessorament financer i assegurances. Parlem?

Subscriu-te

al llistat de correus

I seràs el primer en rebre informació sobre noves propietats

Correu electrònic

Descarrega’t la nostre app: La informació de la vostre propietat disponible 24h els 365 dies de l’any.

Propietari patrimonial: Accés a tota la gestió del teu immoble.

President de comunitat: tota la informació relativa a la vostre comunitat.