Com que la compra d’un habitatge suposa una de les inversions més grans que fem a la nostra vida (si no és la major inversió), és una decisió que no convé prendre’s a la lleugera, per això abans de fer el pas, hi ha una sèrie de coses que hauries de tenir en compte:
- Tenir clar quin és el nostre pressupost
Evidentment si ens hem decidit a comprar un habitatge és perquè hem valorat la nostra situació econòmica i personal però cal tenir en compte que si no finançarem la compra al comptat i tenim pensat demanar un préstec hipotecari, haurem d’estudiar quines són les hipoteques existents i quina és la que millor ens convé.
D’altra banda, és important saber que els bancs no solen concedir el 100% de la hipoteca sinó que en general només presten el 80% del valor de taxació de l’immoble; per tant, cal comptar amb aquest 20% més de la quantitat que no ens prestarà l’entitat bancària, així com entre un 10% i un 12% de les despeses que comporta la compra d’un habitatge, i tenir-ho en compte dins del nostre pressupost.
- Saber quin tipus d’habitatge volem
Depenent de les nostres circumstàncies i del nostre pressupost podrem triar un tipus d’habitatge determinat, és clar que cadascun té els seus avantatges i inconvenients, així com unes despeses inherents a cadascuna (la compra d’un habitatge nou comporta el pagament de l’IVA, que sol ser un 10%, però, si es tracta d’un habitatge de protecció oficial serà el 4%), per la seva banda, els habitatges de segona mà s’acullen a l’impost de transmissions patrimonials, i és un tribut que oscil·la entre el 6 % i el 8% depenent de cada comunitat autònoma.
- Tria la ubicació on vols comprar la teva vivenda
Normalment la ubicació de l’habitatge sol dependre dels nostres gustos personals i de les nostres circumstàncies particulars, perquè no és el mateix cercar una localització per a una parella jove que per a una família. No obstant això, hi ha certes coses que cal tenir en compte en qualsevol dels casos, com són les rodalies al transport públic, el tipus de serveis amb què compta la zona, si hi ha zones verdes als voltants o si al contrari es tracta d’un lloc cèntric i probablement més sorollós, etc.
- Indagar sobre l’estat de l’habitatge
Per conèixer qui és el propietari real de l’immoble i si està lliure de càrregues, és a dir, si té alguna hipoteca, hi ha algun embargament, té algun tipus de deute, etc., només has d’acudir al Registre de la Propietat o sol·licitar en línia una nota simple informativa, amb aquest document a més de tenir una descripció detallada de l’habitatge, coneixeràs qui és el titular i sabràs si hi ha càrregues o no a l’immoble.
- Conèixer quant et costarà l’habitatge
Perquè a més dels impostos que hem esmentat a l’hora de la compra d’un habitatge i de les altres despeses que comporta la compravenda: despeses de notaria, despeses de Registre de la Propietat, despeses de la hipoteca, tots els habitatges tenen unes despeses de manteniment particulars és important conèixer:
- Despeses dels subministraments: encara que en principi dependrà del teu ús particular, amb les factures que aporti el venedor, et podràs fer una idea de quant pots pagar al mes en subministraments.
- Despeses d’IBI: un cop siguis el propietari de l’habitatge, hauràs de pagar l’Impost de Béns Immobles, també podràs saber aquesta informació, ja que el venedor aportarà el rebut de l’any en curs abonat.
- Despeses de les quotes de la comunitat de propietaris: en general les quotes de la Comunitat de Propietaris van en funció dels metres quadrats del teu habitatge (tret que la comunitat decideixi una altra cosa), en qualsevol cas, és important saber quant vas a pagar de quota mensual.
- Despeses d’assegurances de la llar: si sol·licites una hipoteca per a la compra del teu habitatge, és obligatori contractar una assegurança de la llar, per tant, és una despesa que has de contemplar.
A Studi Inmobiliaria , ja comptem amb gairebé 20 anys d’experiència i et podem ajudar amb qualsevol dubte o qüestió que et planteges a l’hora de comprar un habitatge.